Rapportlansering för hållbar sjöfart

Postad February 15, 2019 - 10:30


Onsdagen den 13 februari lanserade den Nationella kommittén för hållbar sjöfart genom ett seminarium i Riksdagen en ny rapport som pekar på sju förslag som om de genomfördes skulle bidra till en mer hållbar sjöfart på sikt.

Det var ett välbesökt seminarium med ett femtiotal deltagare, däribland beslutsfattare från samtliga riksdagspartier, journalister och näringslivsrepresentanter som visade stort intresse för den nya rapporten och arbetet framåt inom svensk sjöfart.

Vid seminariet deltog kommitténs ledamöter som presenterade arbetet som gjorts tillsammans med en panel av politiker som beskrev den politiska agendan. Politikerna beskrev även hur deras respektive parti ser på sjöfarten som en del i klimat- och miljöomställningen av transportsektorn. 

 Pia Berglund som är nytillträdd nationell samordnare för nationell sjöfart vid Trafikverket berättade om Trafikverkets perspektiv, och hon lovordade de arbete och slutsatser som den nationella kommittén för hållbar sjöfart kommit fram till.

 – Det är en modig rapport som säger de vi andra inte vågat säga tidigare, konstaterade Berglund.

Johan Röstin, VD för ForSea och ledamot i Gröna Städers styrelse, var nöjd med lanseringen.

 – Det var bra uppslutning och positiv respons från alla medverkande under seminariet. Det är viktigt att sjöfartsfrågorna, och i synnerhet frågan om omställning till fossilfri sjöfart kommer upp på den politiska agendan, sa Röstin efter seminariet.null

Riksdagsledamoten Per Åsling (C), Pia Berglund, Nationell samordnare för inrikes sjöfart vid Trafikverket och Johan Röstin, VD för ForSea.
Per Åsling (C), Pia Berglund och Anders Åkesson (C).